Posts

Posts uit november, 2020 tonen

Theoretisch kader

Afbeelding
Theoretisch kader   In het kort de Taxonomie van Bloom De taxonomie van Bloom is een manier om verschillende kennisniveaus in te delen. In de leer piramide van Bloom worden de Leerniveaus opgedeeld in 6 stuks: 1. Onthouden 2. Begrijpen 3. Toepassen 4. Analyseren 5. Evalueren 6. Creëren   Deze 6 niveaus worden door de helft gehakt om zo de lagere en hogere denkwijze op te delen. 1-3 zijn de lage denkvaardigheden en 4-6 zijn de hoge denkvaardigheden. De piramide is ingedeeld met de 1 onderop en de 6 bovenaan.     Door te kijken waar op de piramide de leerling is weet je hoever ze zijn in het leerproces met betrekking tot dit onderwerp. Niveau 1 is dus de echte basis, het kunnen benoemen en onthouden van de informatie. Niveau 6 is verder kunnen bouwen op het onderwerp, nieuwe dingen ontwerpen en er met verschillende perspectieven naar kijken.         Hier is nog een afbeelding waarin de verschillende niveaus kort...

Samenvatting van hoofdstuk 8 deel 1;

  Hoofdstuk 8 uit Praktijkonderzoek in de school In het boek bespreken ze als eerste de twee fasen in een ontwerponderzoek.  Fase 1: Een beschrijvend onderzoek, waarin je verdiept in praktijkproblemen en richtlijnen (ontwerpeisen) opstelt die kunnen bijdragen aan de oplossing Fase 2: In fase twee doorloop je de innovatiecyclus. Je maakt een ontwerp, je test het ontwerp, je verbeterd het ontwerp tot er geen problemen meer zijn bij het testen. Op deze manier kom je uiteindelijk op een definitief ontwerp. In het boek geven ze ook een aantal ontwerpvormen, maar die zal ik hier niet allemaal noemen. Ik denk dat het ontwerp waar ik nu naar zit te kijken tussen Instructiemateriaal en elektronische leeromgeving zit, want ik gebruik aspecten uit beide van deze vormen. Deelvragen maken voor een ontwerponderzoek wordt ook aangekaart. Hieruit heb ik gehaald dat ik de deelvragen ook meer moet instellen op het maken van een ontwerp, dus ik moet vragen stellen die nodig zijn voor het o...

tpack-model

Afbeelding
  Wat houdt het tpack-model in ? Het tpack-model is een model waarmee je kunt werken om de kwaliteit van de lessen waarin ICT gebruikt wordt te verhogen of te behouden. Het model zorgt ervoor dat je drie elementen die het model aangeeft gebruikt. De drie elementen zijn: CK: content kennis TK: technische kennis PK: pedagogische kennis Gebruik je alle drie de elementen dan krijg je tpack: technische, pedagogische en content kennis. Het kan ook zijn dat je maar 2 van de elementen gebruikt en hier zijn ook weer verschillende afkortingen voor, hier nog een afbeelding die de verschillende overlappingen weergeeft.

Taxonomie van Bloom

Afbeelding
  In het kort de Taxonomie van Bloom De taxonomie van Bloom is een manier om verschillende kennisniveaus in te delen. In de leer piramide van Bloom worden de Leerniveaus opgedeeld in 6 stuks: 1. Onthouden 2. Begrijpen 3. Toepassen 4. Analyseren 5. Evalueren 6. Creëren Deze 6 niveaus worden door de helft gehakt om zo de lagere en hogere denkwijze op te delen. 1-3 zijn de lage denkvaardigheden en 4-6 zijn de hoge denkvaardigheden. De piramide is ingedeeld met de 1 onderop en de 6 bovenaan.   Door te kijken waar op de piramide de leerling is weet je hoever ze zijn in het leerproces met betrekking tot dit onderwerp. Niveau 1 is dus de echte basis, het kunnen benoemen en onthouden van de informatie. Niveau 6 is verder kunnen bouwen op het onderwerp, nieuwe dingen ontwerpen en er met verschillende perspectieven naar kijken. Hier is nog een afbeelding waarin de verschillende niveaus kort uitgelegd.

Hoofd en Deelvragen

 De hoofd en deelvragen voor mijn onderzoek (v1) Hoofdvraag:  Hoe kan gamificatie helpen bij het wegwijs maken van kinderen (groep 4-8) in het rekenprogramma van Exova?  Deelvragen: - Wat is gamificatie en hoe wordt het gebruikt in het onderwijs ? - Wat is de benodigde kennis van de kinderen voor het gebruik van het programma ? - Wat wil de school bereiken met de introductie van gamificatie ?

Exova brainstorm

Afbeelding
  In de afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het kijken naar Exova. Exova is het programma dat de school gebruikt om de individuele leerlijn rekenen aan te bieden. Ik heb gekeken hoe ik gamificatie ga gebruiken om de nieuwe kinderen die er na de Kerst komen wegwijs te maken in het programma. Ik heb gekeken met de mentor en zitten nu te kijken naar een doe doos met verschillende producten. Het product dat ik als eerste heb ontwikkeld is memorie, ik zal hieronder een voorbeeld geven van de vormgeving.

Brainstormen op de Stageschool

  Brainstromen op de school Op 29-10-2020 ben ik op de stageschool in Veendam geweest, Ik ben gaan zitten met mijn toekomstige mentor en we hebben even kort besproken wat er speelde. Ik vertelde dat ik geïnteresseerd was in het thema gamificatie en hier wel potentie in zag voor gebruik op de school. Mijn mentor vertelde over een probleem waar ze na de kerst mee zitten.  Een nieuwe groep van 10 kinderen die wegwijs moet worden in hun rekenprogramma op een leuke manier die niet heel inspannend is voor de leerkracht. Ik ben nu in nauw overleg met mijn mentor hoe we dit probleem en deze manier van werken samen kunnen voegen tot een goede oplossing en een mooi onderzoek voor mij. Ik ben gelijk aan het denken gegaan en de eerste ideeën staan al op papier. Eind deze week heb ik me meer verdiept in de stof en ga ik in gesprek met mijn begeleider om te kijken of het onderwerp goed genoeg is om hoofd en deelvragen op af te stellen.